четвъртък, 20 септември 2012 г.

Забавни задачи

Знаете, че освен теоретическа подготовка, успешното решаване на задачи и тестове по математика изисква и ученикът да има развито логическо мислене. Някои го притежават по рождение, на други им се налага да го развиват постоянно. Затова тук няма да ви предлагам сложни математически тестове и задачи, а ще се опитам по един приятен начин да ви накарам да раздвижите малко мозъчните си клетки.

Днес ще ви възложа една несложна и даже забавна задача, с която ще развиете логическото си мислене, че после и най-сложните и заплетени задачи на матурата по математика ще ви се сторят като детска игра. Ето я и самата задача. Казва се Самолет и вятър:

Самолет прави ежедневни полети от точка А до точка Б и обратно, без престой или кацане в точка Б. Разстоянието от точка А до точка Б е 1 км. Самолетът поддържа постоянна скорост по време на целия полет и тя е равна на v км/ч. На първия ден времето е съвсем тихо, без вятър, на втория ден духа вятър в посока от точка А до точка Б – също с постоянна скорост w км/ч. Ясно е, че втория ден самолетът ще вземе по-бързо разстоянието от точка А до точка Б, отколкото първия ден, а за обратния рейс – от точка Б до точка А – ще изразходи повече време, отколкото е изразходил предния ден.

Въпросът е дали времето в двете посоки през втория ден ще е равно на времето в двете посоки през първия ден, или не. Мислете. А аз чакам отговори:) До скоро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар